Translate

ПРОТИВОТРОВ

ПРОТИВОТРОВ
Сазвежђе З. ПРОТИВОТРОВ

исечак о тзв. МАЛОМ ИЗДАВАЧУ

... мали издавач“, нарочито уколико је изван тзв. културне метрополе. Служити по сваку цену локалним потребама или се избром дела и аутора носити са великим издавачима; стицати име штампањем нових дела познатих писаца или храброшћу и радарским слухом откривати нове вредности? Да ли да се клан кланом »избија, односно — ако се великим издавачима замера што објављују и безвредне књиге које је написао познати писац, да ли да се од „малих издавача тражи да издају слична остварења само зато што се тиме даје шанса новим, локалним, ауторским именима?ТИХОМИР НЕШИЋ (исечак из позних седамдесетих година минулог века)

ПОСЕЋЕНОСТ : Укупно приказа странице

Издања пријатеља

Издања пријатеља
"Издања пријатеља"

КАЛЕНДАРИ ВАЛТАЗАРА ПРЕВАЛЕЗА или ЗМИЈОНОША (тринаесто сазвежђе)

КАЛЕНДАРИ ВАЛТАЗАРА ПРЕВАЛЕЗА или ЗМИЈОНОША (тринаесто сазвежђе)
Књига без краја о бескрајном

понедељак, 14. јун 2021.

Erazmo Roterdamski: Pohvala Ludosti

Pohvala ludosti je jedno od najznačajnijih dela renesanse čiji je autor Erazmo Roterdamski (1466-1536). Napisana je u šesnaestom veku, tačnije 1509. godine, a štampana je 1511.g. u Parizu, uz pomoć Erazmovog prijatelja Tomasa Mora. Nakon predstavljanja pariskoj publici, "Pohvala Ludosti" odmah je bila izložena kritikama i žestokim napadima.    Erazmova "Ludost" obraća se svojim Arhiludacima (što je naziv za njene vernike). Na početku nam predstavlja svoje verne sluge bez kojih ne bi uspela da vlada svetom, a to su: Samoljubivost, Laska, Zaboravnost, Lenjost, Naslada, Lokomislenost,  Razuzdanost, Gozba, Tvrdi san. Ludost ismeva čitavu plejadu uloga koje ljudi igraju, stvarajući tako poredak u kome i danas živimo: mudrace, plemiće, prost svet, naučnike, umetnike, filozofe, kockare, praznovernike. No, ona ne ismeva tek radi pukog ismevanja. Ludost pogađa u skoro sve bitne tačke društva i kome je živeo Erazmo, ali to stanje stvari se zapravo vrlo malo promenilo tokom proteklih 5 vekova. Pohvala Ludosti inspirisana je ljudskom prirodom, a ujedno je i svedočanstvo o vremenu u kome stradaju sve ljudske vrednosti. Ono što čini ovo delo fascinatnim i vanvremenskim jesu vrhunska ironija i sarkazam, koji svakog cinika koji drži do sebe naprosto provociraju i takoreći obavezuju da ga pročita. Pohvala Ludosti pisana je u prvom licu, u formi u kojoj se Ludost lično obraća publici, koja je jedina merodavna u potpuno poludelom svetu. Stavovi koje je Erazmo izneo u ovom delu bili su toliko radikalni i (verovatno) jeretički, da je prava sreća da ga crkva nije osudila na smrt na lomači. Portret Erazma Roterdamskog naslikao Hans Holbajn Mlađi (1523)

Нема коментара:

Постави коментар

ОПАЛО ЛИШЋЕ

Неопходне напомене, Опало лишће, Увод
ОПАЛО ЛИШЋЕ
Лепљиво Белатукадруз 4 коментара Уреди

Опало лишће?!

Како назвати ову књигу, која је настала од песама песника које је антологичар М. Лукић био уврстио у неко од издања антологије српске поезије 20. века НЕСЕБИЧАН МУЗЕЈ Плус ултра, да би их затим ветар коначне верзије, тј. шестог издања исте, развејао као лишће? ПРОДАВНИЦА ВАЗДУХА?(1) – како би предложио дух покојног Јефтића? Или – КОД ДАМСКЕ ПАТКЕ? – како би сугерисао дух покојног Младеновића? Или – КАНТА ЗА СМЕЋЕ? – према стиховима живог Доб. Смиљанића?

Њеног правог подстрекача, Г – дина Т. Ћирића – не вреди питати. Мртва уста не говоре.

Издавачу се чини, да је ово што је отпало, опало лишће, вредно да се сачува и (у)пореди са бројним антологијама савремене српске поезије објављених последњих деценија. Већина актера, или песника, присутних у тим толиким хваљеним бившим, заборављеним купусарама, нашли су се на окупу и овде. Нека им је Бог у помоћи...
видети више НАСТАВАК >

Памти, и....шири даље!

НАЈНОВИЈИ ПРИЛОЗИ НА ПОРТАЛУ САЗВЕЖЂЕ З. КОМПЛЕТАРИУМ