СРБИЈА је много важна Русији. У садашњим тешким и напетим међународним односима и околностима Русија зна ко јој је прави пријатељ, а ко не. Зна ко никад није пуцао у њу. А, ниједан Србин никада није пуцао у Русију. Зато је за моју земљу Србија јединствен пријатељ у свету. Можда чак и једини. Најискренији. Наш брат.
Овако данас Русија гледа на Србију по мишљењу академика Јелене Гускове, руководиоца Центра за изучавање савремене балканске кризе Руске академије наука, иностраног члана Српске академије наука и уметности и члана Сената Републике Српске. Подсећајући да су Срби и Руси у свим великим историјским догађајима увек били заједно, она наглашава и да су две земље последњих година кренуле у нову, заједничку историју.
- Односи Србије и Русије су се вратили у свој стари, прави колосек. То се најбоље потврдило у тешким тренуцима великих притисака на Србију, када је Русија јасно показала да стоји иза Србије и у Уједињеним нацијама и у Савету безбедности, као и сада у заједничкој борби да Косово не буде примљено у Унеско. С друге стране, Србија није подржала санкције Русији, а то и руководство и народ моје земље изузетно цене.
* Како оцењујете минулу посету Русији српске делегације предвођене премијером Александром Вучићем?
- Иако нису откривени сви детаљи важног и поверљивог разговора премијера Вучића са председником Путином, јасно је да су постигнути важни договори у области економије, енергетике и одбране. Економска сарадања је једна од најважнијих тема између наших земаља и ако се унапређује може да донесе добробити свима. Зато је природно што су и економија и енергетика биле главна тема разговора међудржавних делегација.
* И војна сарадња је била "на столу".
- Та тема је одавно важна у разговорима руководстава двеју земаља. Познато је да су српски војни авиони ремонтовани код нас, говори се о заједничком ремонту руских хеликоптера у Србији, а српско оклопно возило "лазар" биће наоружано најсавременијим руским топом "шипунов". Осим тога, неопходно је и да се што боље опреми Руско-српски хуманитарни центар у Нишу тако да може функционисати за цео Балкан. Није, зато, чудо што је војна сарадња важна тема руско-српских договора.
ДОДИК И ПУТИН ОДЛИЧНО САРАЂУЈУ* Какав је однос Русије према Републици Српској? 
- Исти као према Србији! Све што важи у односима Русије и Србије, важи и за Републику Српску. Русији је важно очување Републике Српске, а све више се ради и на јачању наших веза и односа. у прилог томе иду и одлични односи двају председника - Владимира Путина и Милорада Додика.
* Како коментаришете то што свако приближавање Србије и Русије један део наше интелектуалне елите гледа са подозрењем?
- Два су разлога за то. Један је у чињеници да је Западна Европа, увек у историји покушавала да одврати Србију од приближавања Русији, а то је чинила управо помоћу дела српске интелектуалне елите. Други разлог је подељеност друштва, нарочито интелектуалаца, али то је присутно и код нас и код вас. У обе државе увек има словенофила и русофила, али и оних оријентисаних према Западу, па кад једни успевају у својим намерама, други негодују и осуђују. Важно је, међутим, да, вековима, ниједна западно оријентисана српска власт није успела да промени осећање народа које већински воли Русију.
* Не можете порећи да је Русија, односно СССР, после Другог светског рата заборавила Србију.
- Тачно. Већина Руса, нарочито оних рођених после 1948. године, није ни знала где је Србија, јер нам је било забрањено да пишемо о вама све до 1991. И ја сам као стручњак за Балкан, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века о Србији могла да пишем само са дозволама Централног комитета Комунистичке партије СССР. Али, када је почела југословенска криза, много смо о њој писали, па су све везе Србије и Русије почеле да постају видљивије и јасније. Русији је, заправо, било потребно готово две деценије ваше кризе, да би наш народ сазнао колико су дубоке и јаке везе између наша два народа.
* Да ли заиста верујете да Руси данас више знају о Србима него почетком деведесетих?
- Сигурна сам да сада чак и сваки школарац у мојој земљи одлично зна где су и ко су Срби и колико су блиски Русима. Већина мог народа зна и да вас данас западни свет често кажњава због љубави према Русији.
* Како видите однос Европске уније према Србији?
- Врло критички, будући да ЕУ непрекидно условљава Србију, доводећи је пред тешке одлуке и изборе. Али, ЕУ има своје интересе и циљеве и жели да их оствари. Док их не оствари неће престати са политиком условљавања која страховито отежава живот целој српској држави. Условљаваће Србију иако знају да је у читавој својој историји била један од најважнијих самосталних политичких и војних фактора не само на Балкану него и у Јужној Европи. То на Западу добро знају и зато на све начине траже начине да смање могућности Србије да остане самостални војни и политички фактор Балкана и југа Европе. Штавише, сада Хрватска претендује да преузме ту улогу од Србије.
* Да ли то све онда поприма геополитички контекст?
- Не. Није реч о геостратешком положају и геостратешким играма. Србију кажњавају због историјских односа са Русијом. И кажњавају вас, такође, због вашег ината, борбеног духа и православља. Али, верујем да они не могу да покоре и преоријентишу српски народ. Није им то успело последњих 25 година, ни када су вас ставили под невероватне, жестоке санкције, ни када су вас бомбардовали. Све сте то преживели и сматрам да вас нису сломили, јер су Срби у свом бићу правдољубив народ.
У БЕОГРАДУ ИМА 200 ЏИХАДИСТА* Зашто сте недавно јавно упозоравали да је реализација "зелене трансверзале" у завршној фази?
- Покушај остварења тог давно зацртаног циља сигурно ће се десети. И желим да Србија буде спремна на то. Србија, у ствари, мора да буде спремна за то. И не само Србија, него и Македонија и Црна Гора. Још у јуну се говорило да само у Србији има више од 1.000 џихадиста. Од тога у Београду више од 200. Нажалост, тај број се непрекидно повећава.
* Зашто тако мислите?
- То историја "говори". Први сте устали 1804. против Турака, док су други народи чекали да неко други дође да их ослободи и спасе. Тако је било и у Првом и у Другом светском рату. Европљани од својих историчара одлично знају да Срби први крећу у бој, да заштите и себе и све око себе, да херојски гину за одбрану своје земље и да им је изузетно стало до националног идентитета.
* Какви ће односи Србије и Русије бити у будућности?
- Најискреније, без имало претеривања, верујем да ће Руси и Срби спасти свет! Руси због своје јачине и моћи, а Срби зато што су увек били борци за правду и добро, не само своје него и добро свих који их окружују.


УЛАЗАК У НАТО СВЕ БИ ПРОМЕНИО
* Шта би могло да наруши добре односе Русије и Србије?
- Једино ако Србија уђе у НАТО. Од тог тренутка, када је реч о односима између наше две земље - све би се променило. Јер, припадност државе неком војном савезу у значајној мери мења њену спољну политику. Србија је у окружењу чланица НАТО или кандидата за чланство у том војном савезу, зато очекујем да ће бити под притиском да у будућности приступи НАТО. Верујем, ипак, да ће Србија остати војно неутрална.
               = извор Новости,Јелена Гускова


...
ЛеЗ 0004021