Translate

ПРОТИВОТРОВ

ПРОТИВОТРОВ
Сазвежђе З. ПРОТИВОТРОВ

исечак о тзв. МАЛОМ ИЗДАВАЧУ

... мали издавач“, нарочито уколико је изван тзв. културне метрополе. Служити по сваку цену локалним потребама или се избром дела и аутора носити са великим издавачима; стицати име штампањем нових дела познатих писаца или храброшћу и радарским слухом откривати нове вредности? Да ли да се клан кланом »избија, односно — ако се великим издавачима замера што објављују и безвредне књиге које је написао познати писац, да ли да се од „малих издавача тражи да издају слична остварења само зато што се тиме даје шанса новим, локалним, ауторским именима?ТИХОМИР НЕШИЋ (исечак из позних седамдесетих година минулог века)

ПОСЕЋЕНОСТ : Укупно приказа странице

Издања пријатеља

Издања пријатеља
"Издања пријатеља"

КАЛЕНДАРИ ВАЛТАЗАРА ПРЕВАЛЕЗА или ЗМИЈОНОША (тринаесто сазвежђе)

КАЛЕНДАРИ ВАЛТАЗАРА ПРЕВАЛЕЗА или ЗМИЈОНОША (тринаесто сазвежђе)
Књига без краја о бескрајном

КАЛЕНДАРИ Валтазара Превалеза

* *

Ресе на врбама. Прелеп дан. Пек. - Када сам то фотографисао, записао? Пре неколико недеља када сам сам сејао бундеве, црне и беле? На старом имању крај реке.Заборавио. Данас сам видео исти Пек, из аутобуса, боје старог бакра. Значи, још увек тече опасан отров? (20 мај 21.) Путовао аутобусом до општинског места;углавном стари људи (сапутници), са обавезним брњицама. Испред поште нисам чекао дуго; неко је дотрчао, и стао испред мене. Са капуљачом на глави,као лопови са чарапом. - А, пишеш ли још? Шта радиш? 
Гледам ко је сад па тај? Човек није имао капуљачу на глави, већ је у неку јакну сакрио лице. -Ја сам, ха! - рече, и видим - један од мојих познаника из гимназијских дана. - Дошло неко чудно време! - Ма, ми смо наше одсвирали!
Дан је био грозан, као дубока јесен;облаци тмурни, киша започињала па престајала. Подигао сам новац, и кренуо према апотеци, оној државној. - Ставите маску на уста! - вриснула је нека млада плавуша апотекарка на мене... Свуда тако дрекну, на поједине људе, у пошти, у апотеци, и другде. У тој дефинитивно- момци би рекли -  усраној вароши, коју више не препознајем, која делује тако посувраћено, суморно. Онда ме сусрете неки познаник из влашких села, и поче да богоради. - Сударих се са неким човеком, знао сам га из виђења, и он само шапну.- Јебаше нам даду дадину Натовци и Власи. -Еј, бре, Срби и Власи, ви сте браћа и комшије, не пропадате ви због ваших међусобица... - Да, ови жути ће нам даду дадину. Говорио је то један мој деда још пре четрдесет година. Све ће то да постане кинеско...
Раширим руке и кренем у једну месару (влашку) да купим добро одимљену сланину. И онда на аутобуској станици, чекајући онај аутобус у 11,и нешто, посматрам кришом тај свет - са брњицама, којем су утерали страх у кости. Долази аутобус; улазе углавном бабе и дедови. средњошколци се возе неким другим минибусом. Мурал познатог певача Ђорђа Марјановића на згради преко пута, подсети ме да је недавно преминуо. У аутобусу или мук, или разговор глувих. Излазим из аутобуса после двадесетак минута, и видим ову слику.
 

Дориште и  замршену набујалу траву. Овако сам и ја замршен...

 

* *

ЂУРЂЕВАК. - Наталијин ђурђевак цвета ове године некако у исто време када и мушмуле.

Све је то посадила у своје време наша Наталија (1931 - 2002) у нашој одсутности и по своме ћеифу: кукурек, висибабе, зумбуле и зеленкаде, калопер и царево око, босиљак, и божурове, и од свега су се одржали најдуже ђурђевак, руже, хибискус, царево око, божурови, јорговани...

Мушкатле је обновила...Жена са краја света. Лпју сам сасвим начин срео, у погрешно време, на погрешном месту. Која обожава мирис ђурђевка.Као и неке друге госпође и госпођице. Грофице и гушчарице...

Та прича о ђурђевку и уопште о цвећу повезана
је са неизрецивом носталгијом, непредвидљивом судбином...

 IN MEDIAS RES . -  У септембру воз Connecting Europe Express  започиње своје једномесечно путовање кроз 26 европских земаља и 40 градова. Сви ће моћи да ускоче и учествују у активностима и науче о предностима путовања возом. У догађају учествује 37 националних железничких оператера. 17. маја 2021. год.  у 6:36. 

Дан касније: А ко ће моћи да путује тим линијама? Само "пелцовани"?

*  *

Кад крушке  поново цветају (кад  су већ заметнути плодови, током године; лимунке, калуђерке) шта то значи? *

(17.о5. 2021. Око 6  изјутра)

__

* Наиме, уколико воће цвета више пута чека нас изузетно оштра и хладна зима. Крушка у неким домаћинствима ове године се није штедела - рађала је два пута, а на гранама су се у октобру појавили цветови. Поред крушке процветале су и шљиве. Уместо да се забели снег, забелели се цветови. Србија данас

 * *

Бујање траве!!! Ни две недеље до краја маја, траве ...полуделе...
 
*   *

  Шта је време одузело овим редовима?

* *

* *

ПУТЕВИМА ПУЖЕВА, ОД СРМЕ (трагом несаница) - око  пола пет. Понедељак, 17. мај 2021.

Преписано са странице истргнуте из неке свеске

04:27 ч. Петак, 6. новембар 2020.

Сањао да сам добио ауто – прво као хонорар за неку одштампану књигу.

Друго – среће ме Црнац, непознат, и каже ми да будем на одређеном месту у одређено време, - да ли је то у Београду?

Спомиње адресу „Матрикс“. Пробудио се пре 4 ч. Нејасан сан

Матрикс“? ....

Нестаћу под  снежном лавином папирића и белешки насталих у тренутку. Чему све то?Несаница почиње да улази у мој живот, не од лудила светског минуле године, већ од нечег што је започело пре неколико деценија. Опседале су ме извесне фатаморгане, као и све амбициозне људе; које су са годинама биле све даље; и оне су ми узимале енергију као пијавице из шумских потока. Колико сам књига могао прелистати, прочитати, док су ме мучили нејасни снови? - (Исто важи и за метрове дневника које сам водеио као студент, и онда као професор - све до пре десетак година. Све то је испунило читаву једну просторију, у којој су моји родитељи, сељаци из Звижда, чували  преко године - брашно бело,  шећер и друге сличне намирнице. - Ко да ову шуму од забелешки о најневажнијим стварима "проба", а некмоли једе, вари? - Ето, из тог правца дува промаја кроз биће, снове, рожданике, и вечите календаре)...

На пример ову - ...

Недавно је из штампе изашло друго, измењено и допуњено издање студије проф. др Гордане Стокић Симончић, „Књига и библиотеке код Срба у средњем веку“.


* *

Најновија фризура једне жене показује њену нову метаморфозу, ново, непознато лице. Тек ако неколико година прати фризуре једне жене до које му је стало, човек може да схвати историју бешчашћа, пакао промискуитетности, ужас једног срозавања и апсурд.

Кад жена, у ствари, постаје, машкара, фашанка, права лорфа?

Разумео сам суштзину једне несрећне и дволичне особе у магнновењу, суочивши се са њеном најновијом фризуром. И тад ми је постало јасно, да је то тренутак после кога је више нећу никад видети.

Сасвим је личила на прву бездушну камењарку из моје најраније младости!

Три пута су, у размаку од непуна два часа, долазили неки неприродни, вештачки, чудни облаци изнад нас. Без муња, без громова. Без капи кише. И онда одлазили низ Дунав према Црном мору. Кружили су изнад имања, уз подршку ветра са запада, и ћорак!...

19671

   КАЛЕНДАРИ Валтазара Превалеза или  Тринаесто Сазвежђе 


Календари у раширеној употреби данас укључују грегоријански календар, који је дефакто међународни стандард, те се користи готово свагде у свету у грађанске сврхе, укључујући Кину и Индију (уз индијски национални календар). хебрејски или јеврејски календар је службени календар израелске владе, али се грегоријански календар широко користи у израелским пословима и свакодневним стварима. Персијски календар се користи у Ирану и Авганистану.[12][13] Хиџретски или исламски календар користе муслимани широм света.[14][15] Хиндуски,[16] јулијански, кинески[17][18] и жидовски[19][20] календар имају раширену упорабу у религијским и/или друштвеним сврхама.

Чак и онде где се обично користи календар попут грегоријанског, могу се користити различити календари попут фискалног календара. .. (Википедија на српском)

ПС. - А где је ту СРПСКИ КАЛЕНДАР? -  Нема га, чим се ни не спомиње - скривен? А зашто, молим лепо?

Нема коментара:

Постави коментар

ОПАЛО ЛИШЋЕ

Неопходне напомене, Опало лишће, Увод
ОПАЛО ЛИШЋЕ
Лепљиво Белатукадруз 4 коментара Уреди

Опало лишће?!

Како назвати ову књигу, која је настала од песама песника које је антологичар М. Лукић био уврстио у неко од издања антологије српске поезије 20. века НЕСЕБИЧАН МУЗЕЈ Плус ултра, да би их затим ветар коначне верзије, тј. шестог издања исте, развејао као лишће? ПРОДАВНИЦА ВАЗДУХА?(1) – како би предложио дух покојног Јефтића? Или – КОД ДАМСКЕ ПАТКЕ? – како би сугерисао дух покојног Младеновића? Или – КАНТА ЗА СМЕЋЕ? – према стиховима живог Доб. Смиљанића?

Њеног правог подстрекача, Г – дина Т. Ћирића – не вреди питати. Мртва уста не говоре.

Издавачу се чини, да је ово што је отпало, опало лишће, вредно да се сачува и (у)пореди са бројним антологијама савремене српске поезије објављених последњих деценија. Већина актера, или песника, присутних у тим толиким хваљеним бившим, заборављеним купусарама, нашли су се на окупу и овде. Нека им је Бог у помоћи...
видети више НАСТАВАК >

Памти, и....шири даље!

НАЈНОВИЈИ ПРИЛОЗИ НА ПОРТАЛУ САЗВЕЖЂЕ З. КОМПЛЕТАРИУМ