КРАЈ новца каквог данас познајемо је на помолу, а замениће га новац какав смо некада познавали. Нажалост, крај данашњег новца (долара), који се јасно види, може значити и крај света каквог познајемо. Они који владају светским богатством неће презати да употребе нуклеарно наоружање да би сачували своју моћ, а таквима геополитичке прилике (рат у Сирији) иду наруку јер су их они креирали. Без обзира на то, економија света ће се вратити правим вредностима, "новцу од интегритета" оличеном у злату и сребрњацима. А Христос или Мухамед, кад сиђу на земљу Судњег дана, сигурно неће "плаћати" америчким доларима, ма колико би Џорџ Сорош и слични њему то желели.
Ово је, између осталог, рекао теолог Шеих Имран Назар Хосеин, један од најученијих исламских верских ауторитета, на седници Одбора за економске науке САНУ.
Угледни проф. др Хосеин, који је један од твораца малезијског привредног чуда, пред српским академицима осврнуо се на историју "светске економске кризе", која, према његовим речима, датира од 1971. године, када је Ричард Никсон, финансирајући рат у Вијетнаму, почео да штампа доларе без златне подлоге. У време Кисинџера 1973, светска трговина нафтом почиње да се одвија у петродоларима, а ОПЕК постаје нови инструмент америчке глобалне моћи и нарастајућег богатства.
- Да нема таквих "деривата новца", једна овца би данас коштала као у време Христа, а све цене на тржишту биле би стабилне и зависиле би искључиво од снабдевања. Наравно, економија у којој не могу да се неизмерно богате, не одговара "господарима света" и зато је и судбина цивилизације доведена у питање озбиљном претњом од нуклеарног рата - рекао је теолог.
НЕМА ГЕНОЦИДА У СРЕБРЕНИЦИШЕИХ Хосеин "устао је" јула ове године из Малезије против намера појединих земаља западне цивилизације да се резолуцијом у УН српски народ окриви за геноцид у Сребреници. Тада је рекао да српски народ није планирао никакво истребљење муслимана у Босни, а предлог резолуције је коментарисао као покушај да се за сва времена посвађају православни хришћани и муслимани на Балкану, што би имало огромну штету за обе стране. О блискости између православља и ислама, о Сребреници, кризи у Украјини, значају Крима, затим о догађању у Сирији и руској улози на Блиском истоку, Шеих Хосеин је дао интервју "Новостима", који ћемо објавити у недељном броју.
Др Хосеин, кризу у Сирији види као прекретницу у судбини цивилизације. За разлику од западне цивилизације, коју сматра "варварском", руску православну браћу овај исламски теолог доживљава народом у коме живе хуманост и људскост. Вели да је поносан на православне Русе и председника Путина, који је прихватио цивилизацијски изазов и кренуо да са својом војском прекине рат у Сирији.
- Путин неће одступити и зато је ниво панике међу Американцима и њиховим сателитима толики да може да изазове атомски рат. Руси су племенит народ, који пак неће да ратује атомским бомбама, а то не желе ни земље НАТО - рекао је Хосеин.
- Ипак, на Западу постоје тајне силе и мајстори перфидије, који могу да ланисирају неспоразум, а потом атомске бомбе, после којих ће нестати свет какав познајемо. Као што те тајне силе имају своје планове за будућност света, планове за цивилизацију има и Бог - нагласио је теолог.
Иако Шеих није прецизирао ко је толико моћан да свет поведе у уништење, апострофирао је Израел, доводећи га и у везу са нападом на њујоршке куле. Према његовим речима, Тел Авив би хтео да влада светом са Америком, или уместо ње, али је географски мали.
- Уколико би се свет "смањио", можда би Израел могао да влада - рекао је гост САНУ.
Говорећи о новцу и моћи, новцу и рату и новцу и кризама, Хосеин је констовао да иза свих актуелних светских вратолома од 1999. и напада на Србију, преко Авганистана, Ирака, Сирије и Украјине, као и "обојених револуција" у ствари стоји страх западне цивилизације да се њиховој монети без покрића и богатству које темеље на њој - ближи крај. Оно што их посебно плаши јесте рађање новог економског фактора на светској сцени, организације БРИКС иза које стоје превасходно Русија, па Кина, Индија, Бразил и у нешто мањој мери Јужна Африка. Ове земље у међусобној трговини већ истискују долар, а поготово не маре за нови електронски новац који почиње да се "измишља" као дериват трговања.
- Будућност новца је у његовој прошлости, у златној подлози - констатовао је Хосеин. - То значи и крај "новца без интегритета" какав је створио Запад.
Осврћући се на хиљаде невољника са Блиског истока, који данас као избеглице хрле ка западној Европи где је стваран систем вредности и богатства какво данас цивилизација познаје, Хосеин је указао на историјски цинизам да људи којима је западна цивилизација уништила домове и утерала страх у кости, одлазе тамо где мисле да царује изобиље.
- Као и сви људи који су однекуд протерани, и Сиријци, Ирачани, Авганистанци сањају да се врате кући. Ту чињеницу препознаје Немачка и то би Путину могло да донесе искреног савезника у политичкој арени - рекао је имам.
ТРКА ЗА ЗЛАТОМ
АКАДЕМИК Часлав Оцић, оцењујући излагање теолога као одличан предложак за дијалог, подсетио је да се "трка за златом" на светским берзама увелико води. Најмоћније земље, Русија, Кина, наравно и Америка, утркују се ко ће више откупити племенитог метала чија цена наставља да расте. Према Оцићевом мишљењу, то може да значи и заузимање што бољих стартних позиција у будућој економији, која ће бити другачија од данашње.
Како се могло чути у САНУ, у свету се догађају многе друге "чудне ствари", па је тако из Украјине прошле године авион са 40 тона злата одлетео ван земље на "складиштење" у трећу земљу. И наша држава је 2000. своје злато уступила истим "складиштарима".
ФЕТВА ЗА ШЕИХА
ИАКО важи за једног од најученијих исламских теолога, Шеих Имран Назар Хосеин "проскрибован" је у круговима актуелних исламских верских учитеља. Како је рекао у среду, на њега је бачена и фетва (по дефиницији, ауторатитивно или стручно мишљење) да његови ставови нису ставови Исламске организације. Подвукао је да се не осврће на фетву, јер "он ислам учи из Курана, а не из организација које имају своје циљеве" и које са вером често немају додира.
Шеих Хосеин у Београду клањаће џуму-намаз у Бајракли џамији, а у петак ће одржати и предавање на Правном факултету у Беграду.