Translate

ПРОТИВОТРОВ

ПРОТИВОТРОВ
Сазвежђе З. ПРОТИВОТРОВ

исечак о тзв. МАЛОМ ИЗДАВАЧУ

... мали издавач“, нарочито уколико је изван тзв. културне метрополе. Служити по сваку цену локалним потребама или се избром дела и аутора носити са великим издавачима; стицати име штампањем нових дела познатих писаца или храброшћу и радарским слухом откривати нове вредности? Да ли да се клан кланом »избија, односно — ако се великим издавачима замера што објављују и безвредне књиге које је написао познати писац, да ли да се од „малих издавача тражи да издају слична остварења само зато што се тиме даје шанса новим, локалним, ауторским именима?ТИХОМИР НЕШИЋ (исечак из позних седамдесетих година минулог века)

ПОСЕЋЕНОСТ : Укупно приказа странице

Издања пријатеља

Издања пријатеља
"Издања пријатеља"

КАЛЕНДАРИ ВАЛТАЗАРА ПРЕВАЛЕЗА или ЗМИЈОНОША (тринаесто сазвежђе)

КАЛЕНДАРИ ВАЛТАЗАРА ПРЕВАЛЕЗА или ЗМИЈОНОША (тринаесто сазвежђе)
Књига без краја о бескрајном

петак, 04. мај 2018.

РАЗЛИКА/ БелаТукадруз29. IV 96. Oкo 21.
Скувао кафу.
Нисам пустио Д. на Бељевине (Првомајски уранак).
Изашао у ноћ на двориште.
Шта се то бели на бетону?
Не то није снег (већ опали цветови са јабукових грана).
Државна телевизија РТС.
Дневник Црњак.
Можда А.наврати сутра?...  
Све ово досад -то је нешто из чега се треба извући...
Достојевски.Листао сам часописну верзију "Кротке"...
ЗАВЕТИНЕ. План за покретање нашег часописа.
Предрачун. На четири стр.*...

________________

      * Данас, 3. IV 2018., двадесет и две године касније, много је шта слично, а што се тиче часописа,и горе. Некада сам могао, као приватнолице, да штампам часопис у симболичном броју примерака, а кога сада брига за часописе и културу, књижевност уопште? У ствари,када је реч о телевизији, - избегавам да седим испред телевизијских екрана, што аутоматски не значи да седим сатима пред компјутером, и комуницирам са "пријатељима"  са фејсбука, и других друштвених мрежа... интернет и технологије су зближили свет, паметни телефони, и друго, али човек није срећнији због тога. Последњих дана смо чистили наш посед од трња и грања, бавили се тешким физичким радом, на имању које има своје име локално, али вероватно ће се кроз време звати "Миркова Заграда", или "Салаш Севераца"; физички рад је напоран и окрепљујући. нису нам сеупалили мишићи, не, али ноћу нас је свака кошћица рамена и руку болела. Међутим, ту бол је потискивао нови напор и рад. Рад је лековит, и човек после неколико дана види плодове свога рада. Деведесетих година су пролазили возови том пругом од Зајечара и Бора до Београда, званом Пруга 47. упоредника, путнички, и она локомотива што је сваког јутра превозила злато из Мајданпека и Бора за Беогард. Сад том пругом,више,не пролазе српски возови, већ само "Кинез", теретњак који из правца Смедерева долази празних вагона, а онда се враћа пуних вагона према Смедереву. ...итд.


          = извор: Из необјављених рукописа

Нема коментара:

Постави коментар

ОПАЛО ЛИШЋЕ

Неопходне напомене, Опало лишће, Увод
ОПАЛО ЛИШЋЕ
Лепљиво Белатукадруз 4 коментара Уреди

Опало лишће?!

Како назвати ову књигу, која је настала од песама песника које је антологичар М. Лукић био уврстио у неко од издања антологије српске поезије 20. века НЕСЕБИЧАН МУЗЕЈ Плус ултра, да би их затим ветар коначне верзије, тј. шестог издања исте, развејао као лишће? ПРОДАВНИЦА ВАЗДУХА?(1) – како би предложио дух покојног Јефтића? Или – КОД ДАМСКЕ ПАТКЕ? – како би сугерисао дух покојног Младеновића? Или – КАНТА ЗА СМЕЋЕ? – према стиховима живог Доб. Смиљанића?

Њеног правог подстрекача, Г – дина Т. Ћирића – не вреди питати. Мртва уста не говоре.

Издавачу се чини, да је ово што је отпало, опало лишће, вредно да се сачува и (у)пореди са бројним антологијама савремене српске поезије објављених последњих деценија. Већина актера, или песника, присутних у тим толиким хваљеним бившим, заборављеним купусарама, нашли су се на окупу и овде. Нека им је Бог у помоћи...
видети више НАСТАВАК >

Памти, и....шири даље!

НАЈНОВИЈИ ПРИЛОЗИ НА ПОРТАЛУ САЗВЕЖЂЕ З. КОМПЛЕТАРИУМ