ЊУЈОРК - Реплика увета које је славни холандски постимпресиониста Винсент ван Гог (1853-1890) себи одсекао у наступу лудила, биће изложена до 5. децембра у галерији "Роналд Фелдман" у Нјујорку.

Реплика одсеченог сликаревог увета дело је немачке уметнице и научнице Димут Штребе.

"Почела сам као уметник, а Ван Гог је био једна од мојих највећих инспирација. Његова визија, потези четком, његове боје, све ме је то очаравало, касније сам се заљубила и у науку и дошла на идеју да спојим те две страсти и осмислим нови приступ раду. То ме је нагнало да употребим науку и технологију да направим уметност", објаснила је Штребе, преносе њујоршки медији.

По једној верзији, лабилни холандски сликар је 24. децембра 1888. године, након свађе са француским колегом Полом Гогеном, жилетом одсекао себи уво, а по другој му га је Гоген након пијанке откинуо сабљом.

Та морбидна анегдона 150 година касније и даље изазива радозналост заљубљеника у историју уметности.

Инспирисана тим догађајем, Штребе је реконструисала Ван Гогово одсечено уво.

Њена "жива" реплика, названа "Сугабабе", направљена је 3Д штампачем, садржи праве делове хрскавице и идентичног је облика као и сликарево уво.

Копија, такође, у себи има и Ван Гогов ДНК, који је уметница добила од једног од потомака аутора "Сунцокрета".

Посетиоци музеја могу помоћу микрофона да шапућу Ван Гогу "на уво", а звук пролази кроз течност у коју је уво уроњено и снима се на инсталацији.